· 

PUGLIA jaaaa

Half Mei waren we een weekje naar de streek Puglia onderaan bij de hak van Italië.

Was voor ons de eerste in deze streek van Bella Italia.
We verbleven in een klein opgezet luxe Trulli resort in het plaatsje Castellana Grotte. Dat bleek qua locatie ook meer dan prima uitvalsbasis om met de huurauto de omgeving te gaan ontdekken.

Een weekje "Il dolce far niente" in deze mooie omgeving, wat een zaligheid!

Het Trulli resortje was heerlijk rustig gelegen en omgeven door een olijfboomgaard, kersen-, amandel- en vijgenbomen, en struiken vol artisjokken. Heerlijk geluierd en onszelf suf gelezen bij het zwembad. En uiteraard ook wat leuke plaatsjes in de naaste omgeving bezocht.

Door de centrale ligging van ons verblijf was alles maar op zo'n 20. min rijden met de auto, ideaal dus!

We begonnen met een middagje slenteren door Alberobello, een dorpje vol honderden Trulli's. Zo'n schattig gezicht al die kleine puntdakhuisjes gebouwd tegen een heuvel.

(deed me ergens ook wel denken aan een smurfendorpje hoor). Alberobello is de 'hoofdstad' van de trulli en toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De oorsprong van de Trulli heeft te maken met een soort van belastingontduiking. In de 16de eeuw werd er belasting opgelegd aan alle huiseigenaren, arme boeren hadden daar natuurlijk geen geld voor. Daarom werd er een plan bedacht om huizen zonder cement te bouwen, enkel met losse droge stenen. zo ontstond de stevige ,gestapeld in ringvorm, koepelvormige daken.

Kwam de belastinginner langs dan konden de Trulli snel afgebroken worden.

Mustvisit dit dorpje maar wel behoorlijk toeristisch geworden al.

Absoluut de moeite waard is ook het pittoreske plaatsje Polignano a Mare, gelegen aan de Adriatische zee. Je kan heerlijk een wandeling maken langs een boulevard langs met een prachtig uitzicht over zee. Vanaf de oude Romeinse brug in het centrum kijk je zo uit op het baaitje met het fotogenieke en populaire kiezelstrandje. Prachtig toch? Hier zijn jaarlijks ook bekende duikwedstrijden vanaf de hoge steile rots. Er werden nu al voorbereidingen getroffen voor het opbouwen van de stellage waar vanaf gedoken gaat worden deze zomer. Een grote publiekstrekker maar alleen voor de echte dare devils lijkt mij! Brrrrr wat hoog!

Ostuni is wel mijn favoriet hoor! Het witte stadje gebouwd tegen een heuvel met allemaal smalle steile straatjes en de leukste restaurantjes. De inwoners zijn verplicht om hun huisje elke jaar weer wit te schilderen, en met het zonlicht erop ziet dat er ook prachtig uit natuurlijk. Boven gekomen zie je de bijzondere kathedraal, en voor wie te lui of te loom is van de warmte kan zich naar boven laten brengen door een Vespa taxi. Wij gingen lekker lopen en dwalen door de smalle steegjes, onderweg genietend van een Aperol en wat antipasti op een klein terrasje. Bij terugkomst op het grote plein als beloning een lekker echt Italiaans ijsje bij 1 van de vele ijssalons. Yum!

Deze streek vraagt er echt om nog een keer terug te komen. Benieuwd hoe het hier is in het hoogseizoen en om dan lekker naar het strand te gaan bij een Lido of 1 van de vele hippe beachclubs.

 

Buiten deze plaatsjes bezochtten we uiteraard ook nog Monopoli met zijn gezellige kleine vissershaventje en aten daar o.a. vis en een superlekkere pizza bij een Italiaans familierestaurantje "Polpo Matto'.

En we gingen dagje naar Bari de wat grote plaats om een dagje te shoppen en nog wat sightseeing te doen.

 

Voor nu zeg ik.....Ciao Puglia je was fantastisch! Arrivederci!!!

 

X Sabrina